All questions

General information, not legal advice. This answer was written by the PhilippineLaws team from the law it cites and checked for accuracy to the best of our knowledge, last on Sep 21, 2026. It has not been reviewed by a lawyer. Read the cited law yourself, and for your own situation talk to a lawyer or the Public Attorney’s Office (PAO).

Work & Employment

Am I automatically regular after six months of probation?

The short answer

Yes, in two ways. Probation cannot exceed six months from the day you started, and an employee allowed to work past it becomes regular by operation of law; separately, if you were never told the standards for regularisation at the time you were engaged, you are deemed a regular employee from day one.

Illustrated Legal Brief

Case Illustration Plate
Line-art illustration: A Filipino young employee walking across a finish-line ribbon at an office, a calendar with six months marked, coworkers clapping, a new company ID badge on her lanyard. Full Plate
Work past six months of probation and you become regular.
The six months, and what has to happen inside it
  1. Day 0

    Caution: The standards must be given to you now

    If reasonable standards for regularisation were not communicated at hiring, you are a regular employee from day one.

  2. Day 1–180

    You already have security of tenure

    You can only be let go for a just or authorised cause, or genuine failure to meet those standards.

  3. Before 180

    Notice of failure to qualify, if it comes

    Must be served in writing a reasonable time before the termination takes effect, and within the six months — not sprung on the last day.

  4. Day 181

    Allowed: Allowed to work? You are regular by operation of law

    No memo, ceremony or new contract needed.

Real exceptions: an apprenticeship or learnership agreement, work whose nature genuinely needs longer to assess, academic personnel in private schools, and an extension genuinely agreed as a second chance.

Why

Article 296 of the Labor Code, formerly Article 281, does the work here. Probationary employment shall not exceed six months from the date the employee started working, unless it is covered by an apprenticeship agreement stipulating a longer period. The employee may be terminated for a just or authorised cause, or when they fail to qualify as a regular employee in accordance with reasonable standards made known by the employer at the time of the engagement. And the closing sentence is the one to remember: an employee who is allowed to work after a probationary period shall be considered a regular employee.

The six months runs from your first day of actual work, not from the date on the contract, and it is generally counted as 180 days. Letting you clock in on day 181 is not an oversight the employer can undo afterwards. Regularisation at that point happens by operation of law and does not need a memo, a ceremony, or a new contract.

The standards requirement is the provision employers most often fail. The reasonable standards for regularisation must be communicated at the time of engagement, meaning at hiring and not at the end of the period. Where they were not, the law treats you as a regular employee from the start, and the employer is then held to the full rules on dismissal. Vague standards fare little better than none, and an employer who says only that performance must be 'satisfactory' will usually have to explain what that meant in practice.

Probationary status is not the absence of security of tenure. A probationary employee enjoys it for the duration of the period and can be let go only for a just or authorised cause, or for genuine failure to meet the standards made known at hiring. Termination on that last ground requires a written notice served within a reasonable time before the termination takes effect, and it has to happen within the probationary period, because once the period lapses you are already regular. A dismissal on the last day with no prior indication of a problem invites a challenge.

There are real exceptions to the six months. An apprenticeship agreement may stipulate longer. The courts have exceptionally allowed a longer period where the nature of the work genuinely needs more time to assess. Some occupations have their own rule, most notably academic personnel in private schools, who are governed by the Manual of Regulations for Private Schools rather than by Article 296. And the parties may agree to extend the probation where the extension is for the employee's benefit, as a second chance rather than a device, which the courts have allowed on those terms.

Two things do not extend probation: renaming it a 'training period' or an 'evaluation period', and moving you to a fresh contract for the same work. Where the duties are necessary or desirable to the employer's usual business, Article 295 governs regardless of the label on the paper.

People also read

Am I entitled to 5 days Service Incentive Leave (SIL), and can unused leave days be converted to cash?
Work & Employment

Am I entitled to 5 days Service Incentive Leave (SIL), and can unused leave days be converted to cash?

Yes. Under Article 95 of the Labor Code, every employee who has rendered at least one year of service is entitled to an annual paid Service Incentive Leave (SIL) of five days. Any unused portion of this five-day leave is converted into its cash equivalent at the end of the year, and unused, unconverted leave is paid out on resignation or termination. Some employees are excluded, including those in establishments regularly employing fewer than ten workers and those already given at least five days of paid vacation leave.

Not lawyer-reviewedRead the answer
Am I entitled to night shift differential, and how is it computed?
Work & Employment

Am I entitled to night shift differential, and how is it computed?

Every covered employee is owed at least 10% of their regular wage for each hour worked between 10:00 PM and 6:00 AM, and it is a floor rather than a ceiling. It stacks on top of overtime, rest-day and holiday premiums, so the 10% is computed on the rate applicable to that day and not on your plain ordinary rate.

Not lawyer-reviewedRead the answer
What is the correct overtime rate, and can my company make me waive it?
Work & Employment

What is the correct overtime rate, and can my company make me waive it?

Work beyond eight hours on an ordinary day is paid at your hourly rate plus 25%; on a rest day, special day or holiday it is the hourly rate applicable to that day plus 30%. An agreement to waive overtime pay is void, and undertime on one day can never be offset against overtime on another.

Not lawyer-reviewedRead the answer
Can my company force me to return to the office if I was hired for work-from-home?
Work & Employment

Can my company force me to return to the office if I was hired for work-from-home?

Under the Telecommuting Act (Republic Act No. 11165) and DOLE Department Order No. 237-22, remote work arrangements are voluntary, but telecommuting employees are entitled to equal pay, overtime, and benefits identical to on-site staff. If your employment contract specifically stipulated a permanent remote role, forcing an in-person return that causes severe financial or geographic hardship may amount to constructive dismissal.

Not lawyer-reviewedRead the answer
Browse all questions